רשימת מרחבים
שכבת י``א מבחן עיוני מושגים בספורט
 

מושגים הקשורים בספורט

 

אולימפיאדה- התקופה בת 4 השנים שבין המשחקים האולימפיים, אך היא משמשת גם לתיאור האירוע עצמו, ובהשאלה כדי לציין אירועי ספורט כלל עולמיים נוספים. במשחקים האולימפיים משתתפים טובי הספורטאים מכל העולם. האולימפיאדה היא אירוע שיא והאירוע התקשורתי הגדול בעולם.

הסמל האולימפי- סמל האולימפיאדה במודרנית מורכב מ- 5 טבעות השזורות זו בזו. חמש הטבעות מסמלות את חמש היבשות בעולם.

 

טריאתלון- תחרות ספורטיבית המשלבת שלושה ענפי ספורט: שחייה רכיבה על אופניים וריצה. המשתתפים נקראים טריאתלטים. הטריאתלון האולימפי כולל 1.5 ק"מ שחייה, 40 ק"מ רכיבה על אופניים ו- 10 ק"מ ריצה. השילוב מחייב חלוקת כוחות יעילה במהלך התחרות.

"איש הברזל"- תחרות הטריאתלון הראשונה נקראה "איש הברזל" והיא התקיימה בשנת 1978 בהוואי. כיום מתקיימות באופן סדיר מספר תחרויות "איש הברזל" ברחבי העולם. המרחק המקובל בהן נקבע לפי אורכו המקורי של המסלול בהוואי.

אולימפיאדת מינכן- התקיימה בשנת 1972, נקראת גם אולימפיאדת הדמים. מחבלים חדרו לביתן הישראלי, לכדו בני ערובה ורצחו 11 ספורטאים ישראלים (י"א חללי מינכן).

אסתר רוט שחמורוב- נחשבת לאתלטית הישראלית הטובה בכל הזמנים. חניכתו של עמיצור שפירא ז"ל מחללי מינכן. העפילה לגמר 100 מ' משוכות באולימפיאדת מינכן 1972 והשתתפה גם בריצת 100 מ'. רצתה לפרוש לאחר רצח הספורטאים, אך המשיכה, ובמונטריאול 1976 העפילה שנית לגמר 100 מ' משוכות וסיימה במקום ה-6 בעולם.

אורן סמדג'ה- זכה במדליית ארד בג'ודו באולימפיאדת ברצלונה 1992. המדליסט האולימפי הראשון של ישראל (גברים).

יעל ארד- באולימפיאדת ברצלונה ב- 1992, הייתה לספורטאית הישראלית הראשונה שזכתה במדליה אולימפית. היא הייתה קרובה לזכות בזהב ורק על פי החלטת השופט בתחרות במשקל חצי בינוני (61 ק"ג) היא הגיעה למקום השני והמכובד - מדליית הכסף. היא שבה לארץ מהאולימפיאדה כגיבורה לאומית .

גל פרידמן- האלוף האולימפי הראשון של מדינת ישראל בגלישת רוח. זכה במדליית זהב באולימפיאדת אתונה בגלשני רוח מדגם אולימפי. זאת הזכייה במדליה האולימפית השנייה שלו אחרי אולימפיאדת אטלנטה שבה זכה במדליית הארד, הזכייה הכניסה אותו לדפי ההיסטוריה של מדינת ישראל , כישראלי הראשון הזוכה במדליית זהב וגם בתור הישראלי הראשון שזוכה בשתי מדליותאולימפיות.

 

3

1

2

פודיום- משטח מוגבה קטןהבנוי 3 מדרגות בגבהים שונים. על המדרגות עולים שלושת הראשונים בתחרות ועליהן מוענקות המדליות.

 

 


שיטת הפירמידה- שיטת אימון לפיתוח כוח. בשיטת הפירמידההיורדת- מבצעים מספר סטים כאשר מסט לסט ההתנגדות יורדת ומספר החזרות עולה. בשיטת הפירמידה העולה מסט לסט מגבירים את ההתנגדות ומספר החזרות יורד עד לביצוע חזרה אחת בודדת.

אימון מחזורי- אחת משיטות האימון הפופולאריות ביותר. צורת אימון בתחנות המשלבת מספר שיטות אימון לצורך שיפור מספר רכיבי כושר בו זמנית (לדוגמא: סבולת שרירית, סבולת אירובית, גמישות וכד') ולצורך שריפת קלוריות גדולה יחסית, באימון קצר יחסית (בד"כ חצי שעה).

במהלך האימון, מבצע המתאמן סט, בפרק זמן שנקבע מראש בכל תחנה, או לחלופין, מספר חזרות המוגדר מראש. בין התרגילים בכל מחזור מתקיים אינטרוול מנוחה קצר ובין המחזורים מתקיים אינטרוול מנוחה ארוך יותר.

דופק-התכווצות והתרחבות קצבית של עורק כאשר הלב מזרים דם דרכו. הדופק תואם את קצב הלב (מספר פעימות הלב בדקה).
ניתן לחוש בדופק על-פני עורקים שטחיים כמו העורק הרדיאלי ליד שורש כף הידועורק התרדמה בצוואר. הדופק הממוצע של אדם מבוגר במנוחה הוא 60-80 פעימות לדקה. הדופק עולה במצבים של מאמץ, פציעה, מחלה והתרגשות.

עקמת- עיוות של עמוד השדרה, גורמת לסטייה הצידה מקו האמצע של החוליות, תוך כדי פיתול וסיבוב החוליות. דבר זה גורם להבלטה של קשת הצלעות בצד אחד וגם לאי שוויון בגובה הכתפיים או המותניים. במרבית המקרים העקמת הנה פגם אסתטי וקוסמטי ואין לה השלכות בריאותיות מעבר לכך. במקרים קשים של עקמת (מעל 60-70 מעלות) תתכן השפעה על נפח הריאות ותפקידי הנשימה כאשר מדובר בעקמת גבית, ואילו עקמת מותנית חמורה תגרום לכאבי גב.

אסתמה- מחלה דלקתית של דרכי האוויר המאופיינת בתגובתיות יתר של דרכי האוויר לגירויים שונים. בחולי אסתמה דרכי האוויר בריאה מוצרות לסירוגין, והדבר גורם להופעת תסמינים של קוצר נשימה, צפצופים, מועקה בחזה ושיעול. כמאה אלף ישראלים חולים באסתמה. שכיחות המחלה עולה בעיקר בקרב ילדים ומתבגרים.

סוכרת- הפרעה בחילוף החומרים של פחמימות, בה הגוף אינו מסוגל לנצל כראוי את הסוכר-גלוקוז, מקור האנרגיה שלו, בעיקר בשל מחסור בהורמון האינסולין.

הצטברות הגלוקוז מובילה לעליית רמתו בדם ולאחר מכן בשתן. התסמינים כוללים: צמא, איבוד משקל ועודף מתן שתן.

שני סוגים של סוכרת:

סכרת נעורים- תלויה באינסולין, מתחילה בד"כ בילדות ומחייבת הזרקת אינסולין.

חוסר איזון בין תזונה ללקיחת אינסולין וחוסר בפעילות גופנית יגרום לרמה נמוכה מידי של גלוקוז בדם. על הפעילות הגופנית להיות סדירה עם בקרה יומית על רמת הגלוקוז.

סוכרת מבוגרים- תאי בטא שבלבלב לא מגיבים לעודף גלוקוז ואז אין הפרשת אינסולין מספקת. רמות הגלוקוז גורמות לעליה בשומנים בדם, לחץ דם והשמנה הגורמות עם הזמן לטרשת כלי דם קטנים וגדולים, פגיעה במערכת העצבים וברשתית העין. גורמים סביבתיים כמו חוסר פעילות גופנית, השמנה ולחץ נפשי מעלים את השכיחות לסוכרת זו.

אוסטאופורוזיס- אוסטאו=עצם, פורוזיס=שבירות. בעברית- דלדול עצם. תהליך של אובדן מסת עצם. עקב אובדן זה הופכות העצמות לשבירות.

אנורקסיה- היא הפרעת אכילה הגורמת לאובדן משקל משמעותי. הלוקות באנורקסיה חוששות מהשמנה ובשל כך הופכות לרזות יותר בצורה קיצונית. אנורקסיה היא אחת ממחלות הנפש המסוכנות ביותר ועלולה להיות קטלנית בחמישית מהמקרים. אובדן המשקל כרוך בהפסקת המחזור (נשים), בפגיעה מוגברת של המערכת החיסונית, בנטייה להתקפי לב ובאובדן סידן.

לחץ דם- הלחץ של הדם על דפנות העורקים כאשר הוא מוזרם מהלב אל כלי הדם. הלחץ בזמן ההתכווצות (סיסטולי) הוא כ- 120 ובזמן ההרפיה (דיאסטולה) הוא כ- 80 אצל אדם בריא. לחץ הדם מבוטא המ"מ כספית. מודדים אותו באמצעות מד לחץ דם בעורק הזרוע שם הלחץ דומה לזה היוצא מן הלב. מאמץ גופני וגורמים רגשיים (פחד, התרגשות) מעלים את לחץ זה.

נקע- חריגה או תזוזה של עצם ממקומה התקין בגוף. נוצר כאשר עושים תנועה המעקמת את המפרק, או שהטווח שלה הוא מעבר לטווח שהמפרק מאפשר. הרצועות המחזיקות את מפרק נמתחות, חלק מהסיבים שלהן נמתחים ולעיתים נקרעת הרצועה כולה. מתבטא בכאב בעיקר שמנסים להניע את המפרק, ברגישות ובהתנפחות סביב המפרק.

שבר מאמץ- שבר מאמץ נגרם כתוצאה משחיקת עצם כתוצאה מעומסים רציפים המופעלים עליה מעבר לתחום יכולתה. זאת להבדיל משבר רגיל שנגרם מהפעלת כוח חד פעמי שגדול ממה שהעצם מסוגלת לשאת. שברי מאמץ מופיעים כאשר השרירים עייפים ואינם יכולים לספוג מאמץ נוסף. אז, מעבירים השרירים את העומס לעצם הקרובה שבה הם נאחזים. העצם לא מצליחה להסתגל לעומס המוטל עליה ונגרמים בה סדקים זעירים.

פריקה- תזוזה של עצמות ממקומן התקין. בדרך כלל כתוצאה מפגיעה. פריקה של הכתף שכיחה בפציעות ספורט. העצמות מוחזרות למקומן באמצעות טיפול פיסיותרפי ידני, בדרך כלל תוך שימוש בתרופות נוגדות כאב.

מפרק- מקום מפגש של שתי עצמות או יותר. ישנם שלושה סוגי מפרקים: 1. חסרי תנועה 2. בעלי תנועה חופשית (סינוביאלי) 3. בעלי תנועה חלקית.

מערכת השלד- כוללת 206 עצמות (מוארכות, קטנות, שטוחות וחסרות צורה). העצמות מחוברות אחת לשנייה באמצעות רצועות. מקום החיבור נקרא מפרק. תפקיד מערכת השלד לשמור על צורת הגוף, לשמש מנופים לביצוע תנועה ולהגן על האברים הפנימיים.

מניסקוס- מבנה דמוי ירח עשוי סחוס. במפרק הברך קיימים שני מניסקוסים, תפקידם "לרפד" את נקודת המפגש בין עצם הירח ועצם השוקה ולייצב את המפרק. קריעה של מיניסקוס בברך נגרמת בעקבות לחץ גדול עליו ומחייבת בד"כ ניתוח.

מערכת שרירי השלד- נקראים גם שרירים משורטטים או שרירים רצוניים. מחוברים לפחות בקצה אחד שלהם לעצם בעזרת גיד. תפקידם לאפשר תמיכה מכאנית ותנועה במפרקים.

חילוף חומרים- מטאבוליזם- סך כל התהליכים והשינויים המתרחשים בגוף המאפשרים את גדילתו והתפתחותו. לדוגמה: חומרי מזון, חמצן, הורמונים.

מרתון- ריצה למרחק של 42.195 ק"מ. מקור השם הוא באגדה על שליח שרץ מהעיר מרתון ועד אתונה על מנת להביא את בשורת הניצחון היווני על הפולש הפרסי ומת מיד לאחר שמסר את הידיעה.

סטרואידים אנבוליים- חומרים המשמשים ל:

1. הגדלת מסת השריר

2. השפעה אנדרוגינית- מגביר מאפיינים זכריים כגון שיער וקול עמוק. עשויים לגרום לתופעות לוואי בלתי הפיכות. אסורים לשימוש בספורט תחרותי.

קורטיזון- הורמון סטרואידי המיוצר ביותרת הכליה, ממלא תפקיד בשמירת מאזן המלחים בגוף ומזרז את פירוק הסוכרים בתהליכי חילוף חומרים. הקורטיזון משמש כתרופה במחלות דלקתיות, מקל על כאבים וממתן תגובות אלרגיות. עם זאת צריכה ממושכת גורמת לתופעות לוואי קשות ולדיכוי מערכת החיסון.

אימון יתר- מצב בו המתאמן אינו מקבל את התוצאה הרצויה מהאימון אלא, מגיב בירידה ביכולת הגופנית. אימון יתר נובע בדרך כלל מעומס אימונים גדול ללא הפוגות הולמות.

סיבולת לב-ריאה- יכולת מערכות הלב והריאה לבצע מאמצים תת-מרביים וממושכים זמן רב ככל האפשר, לדוגמה: ריצה, הליכה, רכיבה, שחייה.

כושר אנאירובי- יכולת לבצע פעילות עצימה בתנאי זמן קצרים. בעל כושר אנאירובי יכול להתמיד זמן ממושך יותר בפעילות מסוג זה, פעילות בה התהליך המטבולי מהיר מאוד.